‘Bu yıl 120 bin dekar civarında ekim bekliyoruz. Hava şartları iyi giderse, mayıs ayının ilk haftasından itibaren 1 milyon tona yakın karpuzun Adana’da üretilip tüm Türkiye’ye dağıtılacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’de 4,5 milyon ton karpuz üretiliyor.
Contents
- 1 Karpuz kaçıncı ayda çıkar?
- 2 Karpuz ne zaman toplanır?
- 3 Karpuz ne zaman alınır?
- 4 Diyarbakır karpuzu kaçıncı ayda çıkar?
- 5 1 fide kaç karpuz verir?
- 6 Karpuz ne zaman ekilir hangi ayda?
- 7 Karpuz dalından ne zaman koparılır?
- 8 Tarladaki karpuzun olduğunu nasıl anlarız?
- 9 Kavun karpuz ne zaman toplanır?
- 10 Karpuz sulama ister mi?
- 11 Karpuza gübre ne zaman verilir?
- 12 En meşhur karpuz nerenin?
- 13 Karpuz ne zaman çıktı?
- 14 Karpuz Adana MI Diyarbakır mı?
Karpuz kaçıncı ayda çıkar?
Karpuz Hangi Mevsimde Yetişir? Yaz aylarının en çok sevilen meyvesi Karpuz, İlkbaharın sonlarına doğru Mayıs Haziran aylarında hasat edilmeye başlanır ve satışa çıkarılır. Karpuz tüketmenin tam mevsimi ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
Karpuz ne zaman toplanır?
Tohum ekiminden yaklaşık 90 gün sonrasında meyveler olgunlaşmaya başlayabilir. Fidenin çiçeklenmesinden de yaklaşık 50 gün sonrasında hasat yapılabilir.
Karpuz ne zaman alınır?
20-25 Ocak gibi dikim, 15-20 Nisan gibi ise hasat yaptıklarını anlatan Demir, 3 ay gibi sürede karpuzun yetiştiğini belirtti.
Diyarbakır karpuzu kaçıncı ayda çıkar?
Temmuz ve ağustos aylarında hasadı yapılan Diyarbakır’ın ticari karpuzunun yanı sıra Dicle Nehri kenarındaki sadece kumlu arazide yetişen ağırlığı 50-60 kiloya ulaşan karpuzun hasadı eylül ayında yapılacak.
1 fide kaç karpuz verir?
Bu hem fidenin hava ve çevresel faktörlerden etkilenmesini, hem de örtü altı sıcak ortamlarda fidenin daha çabuk gelişmesini sağlıyormuş. Çiftçimiz; bir fideyi 1.2. liraya satın alıyor, tarlanın dönümüne 340 fide dikiyormuş. 1 kök fideden ortalama 3,5 karpuz üretiyor. Karpuzun ortalama ağırlığı ise 7-8 kg. oluyormuş.
Karpuz ne zaman ekilir hangi ayda?
Karpuz fideleri toprak sıcaklığı 15 oC olduğunda dikilmelidir. İlimizde karpuz fidesi dikimi için en uygun zaman mayıs ayının ilk yarısı (6-12 mayıs)’dır. Kuru havalardan ve sıcaktan hoşlanmadığı gibi fazla hava neminden de hoşlanmaz.
Karpuz dalından ne zaman koparılır?
Toplam ekim ve hasat süresi tohum ekiminden sonra 90 ile 120 gün arasıdır. Ülkemizde Mayıs ve Eylül ayları arasında hasadı gerçekleşir. Ancak Temmuz ve Ağustos aylarında yaygın olarak bol miktarda bulunur.
Tarladaki karpuzun olduğunu nasıl anlarız?
1- Olgun karpuzun beyaz şeritleri belirgindir. Açık yeşil şeritleri beyaza dönmüş karpuzlar olgundur. 2- Karpuzun üzerine tırnağınızla dokunduğunuzda tırnağınız karpuza girmiyorsa karpuz olgundur. 3- Olgun karpuzun bağı kuruya yakın ve incedir.
Kavun karpuz ne zaman toplanır?
Karpuz çeşitlerinin çoğu dikim işleminden yaklaşık 78 ila 90 gün sonra olgunlaşır ve hasat edilmeye hazırdır.
Karpuz sulama ister mi?
Verimin yüksek ve kaliteli olması için bitki, kök bölgesinde yeterli nemin bulundurulması gerekir bu nedenle karpuz yetiştiriciliğinde sulama yapmak gerekmektedir. Karpuz fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verildiğinde bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme gösterirler.
Karpuza gübre ne zaman verilir?
3 aylık yetişme döneminde 1 veya 10 kez gübreleme yapılması gerekmektedir. Dikim işleminden bir hafta önce temel gübreleme olarak dikim sıralarına iyi yanmış gübre ile yaptıktan sonra ve dikimden yaklaşık iki gün sonra fertigasyon uygulanması gerekmektedir.
En meşhur karpuz nerenin?
Ülkemizde Adana ve Diyarbakır’da yetişen karpuz hem oldukça faydalı hem de ucuz bir besindir. Ülkemizde Düzce, Ankara, Çankırı gibi illerde de karpuz yetiştiriciliği söz konusu olsa da karpuzun anavatanı olarak Diyarbakır ifade edilir.
Karpuz ne zaman çıktı?
Arkeologlar, kısa bir süre önce Mısır’da 4 bin 300 yıl önceden kalma bir mezarın duvarında diğer meyvelerle birlikte karpuz çizimi keşfedilmişti. Bu antik çizim, karpuzun yabani atalarının Afrika kıtasında ortaya çıktığını düşünen bilim insanlarını şaşırtmıştı. Bu meyve binlerce yıl önce Nil deltasına nasıl ulaşmıştı?
Karpuz Adana MI Diyarbakır mı?
Adana 781 bin 716 ton karpuz üretimiyle ilk sırada yer alırken, Adana’yı 443 bin 882 bin ton ile Antalya, 226 bin 84 ton ile İzmir ve 174 bin 462 ton ile Diyarbakır izledi. Giresun’da ise hiç karpuz üretilmedi. En az karpuz üretimi 107 ton ile Karabük, 114 ton ile Bayburt ve 175 ton ile Artvin izledi.